Zašto je motorno ulje važno za vaš automobil?

Motorno ulje predstavlja ključan dio u održavanju ispravnosti motora, koji predstavlja srce vašeg automobila. Svaki nedostatak motornog ulja, kao i prljavo ulje i nakupljene čestice, može dovesti do ekstremnog trošenja motora kao i ozbiljnih kvarova. S tim u vezi čak i vožnja automobila s nedovoljnom količinom ulja može dovesti do velikih problema. U ovom tekstu saznajte kako spriječiti trošenje i kvar motora.

Kritični dijelovi motora se podmazuju, čiste i hlade motornim uljem. Tijekom rada vašeg automobila trenje pokretnih dijelova motora stvara ogromnu toplinu u motoru vašeg automobila. Zadatak ulja je da podmazuje ove dijelove motora i odvode višak topline iz njega. Također protokom vremena i upotrebom vašeg vozila, u njegovom motoru se nakupljaju metalni opiljci, kondenzacija, kao i pepeo koji nastaje sagorijevanjem što dovodi do smanjenja efikasnosti podmazivanja kritičnih dijelova motora. Da bi se produžio životni vijek motora, ali i osigurao njegov nesmetani rad potrebno je redovno mijenjati motorno ulje.

Motorno ulje je najbolje mijenjati u skladu s preporukama proizvođača vašeg automobila, a najčešće 5-20.000 km ili najmanje jednom godišnje u slučaju da prelazite manju kilometražu.

Razni faktori utječu na trajnost motornog ulja, kao što su uvjeti vožnje koji podrazumijevaju kraće ili duže razdaljine, neredovno korištenje vozila, klimatske uvjete, kao i namjenu vozila, itd.

U svakom slučaju ovaj segment zna biti dosta zanemaren te treba imati na umu da redovna zamjena i korištenje kvalitetnog motornog ulja može očuvati vaš motor i spasiti vas ogromnih troškova popravka motora koji su nastali neredovnom zamjenom ulja ili korištenjem neadekvatnih i nekvalitetnih proizvoda.

Copyright © 2020 Plattner Croatia
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram