Saznajte više o filterima za motorno ulje

Filter za ulje predstavlja vrlo bitan segment motora. On pomaže u otklanjanju nečistoća i čestica iz ulja vašeg automobila, koje se vremenom nakupljaju. Kao što je već opće poznato motorno ulje služi da održava motor vašeg automobila čistim, ali i da mu pruži zaštitu od hrđe i trošenja. U ovom tekstu saznajte više o filterima za ulje.

Prvi motori s unutarnjim sagorijevanjem nisu koristili filtere za ulje, a zahtjevi za promjenu motornog ulja bila su dosta češća zbog same činjenice da je i kvaliteta ulja u to vrijeme bio dosta lošija. S vremenom i razvojem automobilske industrije pojavili su se i prvi filteri ulja s punim protokom, tj. pojavom prvih filtera omogućilo se čišćenje motornog ulja prije nego što ono dospije do kritičnih dijelova motora.

Mana ovih prvih filtera bila je u tome da je u velikoj većini motora s unutarnjim sagorijevanjem sistem za podmazivanje pod pritiskom imao neku vrstu zaobilaznog puta do motora, kako bi se isti zaštitio pod određenim okolnostima. Točnije, u uvjetima vrlo hladnog vremena, ako je motorno ulje previše gusto ili prilikom zagušenja filtera bilo je omogućeno da se zaobiđe prolazak motornog ulja kroz filter ulja.

Do sredine 20. vijeka, spin-on filteri ulja su postali vrlo poznati. Kod ovih filtera element i uložak su samostalni i prilično je jednostavno uklonite filter, odložiti ga i staviti novi filter tijekom procesa mijenjanja ulja. U današnjim filterima ulje se filtrira kroz element koji se nalazi u odvojenom kućištu, jer je zamjenjivi element filtera ekološki pogodniji od spin-on filtera. U prilog tome govori i činjenica da današnja motorna vozila zahtijevaju daleko manje promjena ulja od starijih modela. Također treba imati na umu da su i namjene filtera danas dosta raznovrsnije, pa samim tim postoje standardni filteri, filteri visokih performansi, filtera za trkačke automobile i sintetički filteri..

Pored kvalitetnog filtera potrebno je da osigurate i kvalitetno motorno ulje kako bi Vaš motor radio kao nov, naša preporuka je svakako da se opredijelite za odgovarajuće Mobil motorno ulje za Vaš automobil.

Copyright © 2020 Plattner Croatia
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram