Mobil 1™ - 50 godina!

Prije 50 godina, motorno ulje Mobil 1™ uvedeno je na tržište, što ga čini prvim potpuno sintetičkim motornim uljem za automobile koje je široko dostupno. Iako je prvotno reklamirano za poboljšanje učinkovitosti goriva, kasnije formulacije motornog ulja Mobil 1™ nudile su izvanrednu zaštitu od trošenja u najširem rasponu temperatura.

Sada, više od pet desetljeća kasnije, Mobil 1™ ostaje vodeća svjetska marka sintetičkih motornih ulja. Od 1974. milju po milju pomiče granice tehnologije, razvija i poboljšava kako bi motori diljem svijeta radili kao novi. Kroz važnu ulogu u svijetu motosporta do mnogih znanstvenih otkrića, marka Mobil 1™ ima mnoge značajne karakteristike u svojoj povijesti.

 

Evo naše povijesti ukratko:

 

Početkom 1960-ih

Proizvod: Synthetic Mobilgrease™ 28 razvijen za sprječavanje kvara ležajeva kotača vojnih zrakoplova tijekom hladnog slijetanja. Još uvijek se koristi u zrakoplovima diljem svijeta.

 

Krajem 1960-ih

Proizvod: Tehnologija sintetičkog ulja marke Mobil™ korištena je za razvoj prikladnog motornog ulja za velike dizelske motore koji pokreću naftne bušotine na sjevernoj padini Aljaske, koji rade na temperaturama do -40˚C.

 

1971. godine

Proizvod: Formiran je novi tim inženjera za razvoj prvog potpuno sintetičkog motornog ulja Mobil 1™ s daleko boljim svojstvima u odnosu na konvencionalna ulja.

 

1973. godine

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje lansirano je u Europi i odmah je postalo hit među automobilskim entuzijastima, kao i vlasnicima skupih automobila visokih performansi. Promjene u formulaciji napravljene su kako bi se testirala klasa 5W-20 za potrošnju goriva u SAD-u, koja postaje sintetičko motorno ulje Mobil 1™.

 

1974. godine

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje postaje komercijalno mazivo u SAD-u — postavlja nove standarde u tehnologiji podmazivanja.

 

1978. godine

Motosport: Prisutnost robne marke Mobil 1™ u motosportu službeno počinje sponzorstvom Williams Formula One Racing Teama.

 

1979. godine

Motosport: brand Mobil™ ulazi u Grand Prix kao sponzor i tehnički partner tima Williams; robna marka Mobil 1™ pomaže timu da postigne pet pobjeda te sezone.

 

1987. godine

Motorsport: ExxonMobil sponzorira Benetton F1 tim.

Motosportovi: Marka Mobil 1™ započinje NASCAR sezonu kao pridruženi sponzor automobila Rustyja Wallacea broj 27. Na vijugavoj stazi Watkins Glen Speedway u kolovozu 1987., Wallace je vozio pobjedničku stazu da bi Mobilu 1™ donio prvu pobjedu u NASCAR-u.

 

1988. godine

Motorsport: ExxonMobil s timom Williams doseže sam vrh s ukupno 40 pobjeda u utrkama, četiri konstruktorska naslova i tri vozačka naslova.

 

1989. godine

Proizvod: Nove linije potrošačkih proizvoda Mobil 1™:

Mobil 1™ Synthetic Grease

Mobil 1™ Synthetic Gear Lube

Mobil 1™ Synthetic ATF

Proizvod: Test od milijun milja - Novi BMW 325i napunjen je sintetičkim motornim uljem Mobil 1™ i zatim je radio neprekidno četiri godine. Nakon ekvivalenta milijun milja teške vožnje, motor je skinut i pregledan, ne otkrivajući nikakve značajne znakove istrošenosti motora.

Motoristički sportovi: Rusty Wallace osvaja NASCAR Winston Cup Series bodove dajući Mobilu 1™ svoje prvo prvenstvo.

 

1992. godine

Proizvod: Chevrolet Corvette silaze s tvorničke trake s prvim punjenjem motornog ulja Mobil 1™.

 

Proizvod: Predstavljena je nova formulacija sintetičkog motornog ulja Mobil 1™, koje pruža poboljšanu zaštitu motora pri visokim temperaturama.

 

1995. godine

Motosport: Mobil / Mercedes-Benz partnerstvo počinje unutar McLaren Mercedes tima, i ovdje počinje integrirani razvoj proizvoda s rezultatima na i izvan trkaće staze.

 

1996. godine

Proizvod: Lansirana napredna formula Mobil 1™, s poboljšanim performansama protiv trošenja i nižim razinama fosfora za produljenje vijeka trajanja katalitičkih pretvarača.

Proizvod: Izdaje se Mobil 1™ Extreme Formula 0W-30 koja pruža vrhunsku temperaturnu zaštitu od 400˚F do -50˚F.

Proizvod: Porsche se okreće sintetičkom motornom ulju Mobil 1™ 0W-40 kao tvorničkom i preporučenom servisnom punjenju za svoje modele iz 1996. godine.

 

1997. godine

Motorsport: Tehnologija SuperSyn omogućuje timskim automobilima McLaren Mercedes izvrsne performanse u ekstremnim uvjetima utrka s minimalnim opterećenjem motora.

Proizvod: Automobili Mercedes Benz i Aston Martin tvornički su napunjeni sintetičkim motornim uljem Mobil 1™.

 

1998. godine

Motosport: tim McLaren Mercedes osvaja prvenstvo Formule 1 sa 100 bodova i Svjetsko prvenstvo konstruktora Formule 1 sa 156 bodova.

 

1999. godine

Motosport: tim McLaren Mercedes i Mika Häkkinen drugu sezonu zaredom osvajaju naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 sa 76 bodova.

Proizvod: Mobil lansira Tri-Synthetic formulu, koja nudi poboljšanu zaštitu od trošenja, čišći rad motora i bolju izdržljivost na visokim i niskim temperaturama.

Proizvod: Ford Mustang Cobra R iz 2000. tvornički je napunjen sintetičkim motornim uljem Mobil 1™.

Proizvod: Predstavljamo motociklistička ulja Mobil 1™.

 

2001. godine

Proizvod: Svi Mercedes-Benz automobili silaze s proizvodne trake sa servisnom oznakom koja preporučuje sintetičko motorno ulje Mobil 1™.

 

2002. godine

Proizvod: Predstavljeno je ulje Mobil 1™ sa Super-Syn tehnologijom za zaštitu pri najekstremnijoj uporabi, koristeći tehnologiju izvorno razvijenu za bolide McLaren Mercedes tima Formule 1.

 

2003. godine

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje odabrano kao originalna oprema za Bentley Continental GT Coupe.

Proizvod: Volonteri kreću na 16-mjesečnu ekspediciju oko svijeta, putujući 28.000 milja sa sintetičkim motornim uljem Mobil 1™ i doživljavajući temperature u rasponu od 53°C u pustinji Mojave do -50°C u Sibiru, prije nego što zamijene ulje.

Motorsports: Robna marka Mobil 1™ postaje službeni partner NASCAR-a, vrhunske motosportske serije u Sjedinjenim Državama.

 

2004. godine

Proizvod: Uveden je program Emission System Protection (ESP). Na temelju Mobil "Low Ash" tehnologije. ESP produljuje životni vijek sustava za smanjenje emisija u dizelskim i benzinskim motorima, istovremeno održavajući visoke performanse sintetičkog motornog ulja Mobil 1™.

Proizvod: Original Formula Mobil 1™ Truck and SUV 5W-40 Formula štiti motore koji rade na visokim temperaturama i pruža izvanrednu zaštitu pri hladnom startu za kamionete, kombije, SUV-ove i druge lake i srednje teretne kamione.

 

2005. godine

Proizvod: Lansirano sintetičko motorno ulje Mobil 1™ Extended Performance. Testirano u taksijima u Las Vegasu, nakon 100.000 ekstremnih testnih milja s intervalima izmjene ulja od 15.000 milja, pokazalo je iznimnu zaštitu od habanja kritičnih dijelova motora i izvrsnu čistoću motora.

 

2006. godine

Proizvod: 12. svibnja 2006. najbrži automobil na svijetu (HSV Z serija Maloo R8 Ute) krenuo je iz Melbournea i izdržao izazovno 6-mjesečno putovanje oko Australije - 37.000 km na različitim terenima bez ijedne izmjene ulja. Motor je pregledan nakon završetka vožnje i utvrđeno je da je čist.

 

2007. godine

Proizvod: Mobil 1™ sintetičko motorno ulje odabrano kao tvorničko ulje za punjenje svih modela Cadillac Escalade i DTS iz 2008., čineći Mobil 1™ ulje standardnim u svakom novom vozilu Cadillac iz 2008. koje siđe s proizvodne trake.

 

2008. godine

Proizvod: Sintetičko motorno ulje Mobil 1™ 0W-40 odabrano je kao tvorničko i servisno motorno ulje za NISSAN GT-R 2008. Vrhunska izvedba ulja Mobil 1™ potvrđena je raznim testovima performansi i testovima na terenu koje je proveo Nissan. Ulje Mobil 1™ odabrano je kao najbolji partner za postizanje izvrsnih performansi vozila NISSAN GT-R.

 

2011. godine

Motosportovi: U svojoj prvoj godini s Tonyjem Stewartom i Stewart-Haas Racingom s uljem Mobil 1™ ispod haube, tim postiže svoju prvu pobjedu u NASCAR prvenstvu u posljednjoj utrci sezone s razlikom od 1,306 sekundi.

 

2012. godine

Proizvod: Mobil 1™ Synthetic Motor Oil proširuje popis proizvođača automobila koji koriste Mobil 1™ ulje kao tvorničko punjenje, sa statusom originalne opreme u Porscheu, Mercedesu AMG, Chevrolet Corvette, Nissanu GT-R, Lexusu LFA i mnogim drugima.

 

2014. godine

Proizvod: Marka Mobil 1™ slavi 40 godina od svog predstavljanja kao prvo univerzalno dostupno potpuno sintetičko motorno ulje za automobile.

 

2017. godine

Proizvod: Predstavljamo Mobil 1™ Annual Protection, naše vrhunsko potpuno sintetičko motorno ulje. Predstavlja napredak u ovoj industriji. Motorno ulje dokazano produljuje životni vijek ulja, pružajući jednu godinu zaštite između izmjene ulja ili 20.000 milja, što god nastupi prije - zajamčeno.*

*Slijedite preporuke u korisničkom priručniku dok je vaš automobil pod jamstvom.

Motorsport: Mobil 1™ postaje službeni sponzor Red Bull Racing tima u F1.

 

2020. godine

Motosport: Mobil 1™ zauzima prvo postolje s Alexom Albonom na Velikoj nagradi Toskane.

 

2021. godine

Motorsport: Mobil 1™ zajedno s timom Red Bull Racing-Honda i Maxom Verstappenom na prvom mjestu i Sergiom Pérezom na trećem mjestu, postaje vozački prvak F1 2021.

 

2022. godine

Motorsport: Mobil 1™ zajedno s timom RBR i Maxom Verstappenom postaje F1 prvak u kategoriji vozača i konstruktora za sezonu 2022.

 

2023. godine

Motorsport: Mobil 1™ zajedno s RBR timom i Maxom Verstappenom postaje F1 prvak u kategoriji vozača i konstruktora. S dvadeset i jednom momčadskom pobjedom iz dvadeset i dvije utrke, četrnaest pol pozicija, pet pobjeda u sprintu, kao i mnogim rekordima koji su srušeni nakon toliko godina.

Copyright © 2020 Plattner Croatia
|
Website Terms & Conditions
closearrow-circle-o-downbars linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram